lördag 15 november 2014

Om biblioteksbesök

Eftersom det största provet i modersmål närmar sig, så har jag för mig själv gjort upp en lista med svenskspråkiga must read-verk som jag ämnar läsa före den 5.2.2015. Näst i tur på listan står Colorado Avenue av Lars Sund, och det var för att avhämta den som jag tidigare idag trampade iväg till biblioteket.

Är det inte fantastiskt, det här med att kunna kombinera resor och dagens träning! Cykeln är ett alldeles suveränt fortskaffningsmedel, ju. Samtidigt som man sparar på koldioxodutsläppen och bensinräkningen så trimmar man upp både lår och rumpa. Om man har tur får man dessutom njuta av lite solsken på kinderna.

Den här tiden på året, då termometern börjar närma sig noll-sträcket, så är det dock viktigt att kunna palta på sig rätt mängd kläder. Jag rekommenderar till exempel en övergång från vriststrumpor till vanlig längds strumpor. Öronen är också bra att hålla varma, exempelvis med en sådan där Buff, som vikts till ett hårband. Värmeunderlag (åtminstone upptills), samt en jacka som i någon mån skyddar mot fartvinden. Jackan ska dras fast ända upp över halsen, för i halsen finns stora ytliga blodådror, och ifall de har det kallt så sprids kallheten snabbt i övrig kropp och knopp. Därtill är handskar att rekommendera, och hjälm på huvudet förstås! 

Mina knän är av sorten som nog säger till ifall de har det det minsta kallt. Antingen vill de bli riktigt ordentligt uppvärmda, eller så ska de ha värmeunderlag på sig där nedtills också. Vi får se vad jag ska hitta på för deras del till länken imorgon.

Sneak peek på mittendelen av länken.
Om vi analyserar bilden ovan, som ska representera den delen av länken där biblioteket var med, så kan vi lyfta fram några saker. Min telefon är inte alltför bra på det där med att placera sig på kartan, jag cyklade trots allt samma väg tillbaka som jag cyklade när jag kom. Längden på färden torde vara någotlunda tillförlitlig. Tiden som syns är den tid som gick åt till hela "keikkan", och då stannade jag aldrig klockan. Inräknat är alltså både den tid som gick åt till att låsa och låsa upp cykeln, den några metrar gång som kom med, letandet efter boken i de reserverade verkens hylla, returnerande av boken, en stunds funderande där jag kom fram till att den här apparaten ju faktiskt var den som returnerade böcker istället för att låna ut dem, förklarande hos receptionisten samt det slutliga lånandet av boken. Därav antar jag att också medelhastigheten var något högre än vad bilden visar.

Nu ska vi återgå till att läsa om Plancks hypotes, eftersom det ju faktiskt är så att provveckan redan står och småler där i horisonten!

/Fysikälskaren

2 kommentarer:

  1. Woow va du e duktig - man blir ju själv helt insipirerad! Ja känner mig ren duktig om ja ens kör ti bibban :D

    SvaraRadera