fredag 19 december 2014

C2H6O - Dimetyleter

Egentligen har ingen av oss tre kameler någon relation alls till dimetyleter, för egentligen så har inte en enda av oss högst antagligen någonsin haft lyckan att komma i kontakt med dimetyleter.

I sportlig anda vill jag nu ändå klarlägga några faktum, så ingen får för sig att kombinera denna isomer med tränande.

  1. Vi rekommenderar inte drickande av dimetyleter för någon. Dels för skadorna som den under -23,6 °C varma vätskan direkt skulle åstadkomma på kroppen och dels för att följande morgons träning högst antagligen skulle bli inhiberad på grund av lunginflammation, förgiftning eller bortgång.
  2. Vi rekommenderar inte dimetyleter som bastudricka, i varje fall inte om temperaturen i bastun ligger ovanför  350 °C-sträcket. Då kommer dimetyletern att tändas och börja brinna av sig självt. 
  3. Även om till exempel bilar bra kunde tänkas gå på dimetyleter så gäller detta inte oss människor, eftersom få av oss i verkligheten innehåller varken dieselmotor eller gasturbin.
  4. Vi rekommernderar förstås inte heller dimetyleter till att andas in, eftersom detta möjligtvis kan leda till andnöd och syrebrist.
  5. I nätet rekommenderas det att göra sig av med alla kläder som kommit i kontakt med dimetyleter. Däremot rekommenderas inte dimetyleterns användning som ögondroppar (alternativt ögongas). Likaså inte nedhällning av dimetyleter i avloppet.
  6. Som prick på i:et vill vi understryka vikten av handtvätt efter kontakt med dimetyleter och före ätning eller toalettbesök.

Ha en hälsosam fredag-kväll!

/Fysikälskaren - huppelissa elämästä


PS. Märk gärna syftningen till detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar